NIEUWS

NIEUWS

Digitale fooi geven: bij wie komt het geld terecht? Bron: NU.NL

Nadat je je digitale winkelmandje eindelijk hebt volgestopt met sushi kom je weer voor een keuze te staan: geef je de bezorger een fooi?

Veel bezorgbedrijven geven tegenwoordig de mogelijkheid om bij je bestelling digitaal een fooi te geven. Hoe weet je of dat geld wel echt bij de bezorger terecht komt?

“De fooien nemen al jaren af”, zegt sectorbestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca. “Enerzijds komt dat door de intrede van de digitalisering, mensen betalen veel meer met bankpas of via een digitale app, en dan is de trigger om fooi te geven stuk minder.”

“Anderzijds bestaan er misverstanden, sommige mensen vinden dat horeca duurder is geworden en denken: waarom zou ik dan nog fooi geven, want ik betaal toch al meer?”

Digitale fooi
Veel bezorgapps hebben tegenwoordig de mogelijkheid om tijdens het bestellen al een fooi te geven aan de bezorger. Een goed idee, vindt Vlek. Maar lang niet iedereen maakt er gebruik van.

Uit een poll op de Facebookpagina van Editie NL blijkt dat 80 procent de bezorger geen fooi geeft bij het online bestellen van eten.

“Het is heel lastig controleerbaar is of die fooi terechtkomt bij de bezorger”, zegt Vlek. “Deliveroo heeft zzp’ers in dienst, dat geld wordt als het goed is overgemaakt naar de bezorger.”

“Bij Thuisbezorgd is het merendeel van de bezorgers in dienst van de desbetreffende restaurants en die ontvangen de fooi.

Klanten hebben daarom niet altijd het vertrouwen dat fooi wel goed terechtkomt en dat is ook een reden waarom niet iedereen altijd fooi geeft.”

Rechtstreeks naar restaurant
Bij Thuisbezorgd is het sinds half mei mogelijk digitale fooi te geven. “Dat wordt door een op de tien mensen gedaan en dan meestal tien procent fooi”, laat een woordvoerder weten.

Negentig procent van de bezorgers is inderdaad in dienst van de restaurants. “De digitale fooi gaat rechtstreeks naar de restaurants en zij bepalen hoe het wordt verdeeld. Sommige geven het direct af, of het gaat in de fooienpot van het restaurant.”

Het bezorgbedrijf is niet bang dat fooi bewust wordt achtergehouden. “Het personeel zal het daar niet mee eens zijn en er niet meer willen werken. Wij vertrouwen onze partners dat dit goed wordt gedaan.”

Bezorgbedrijven Deliveroo en UberEats geven aan dat de digitale fooi rechtstreeks naar de bezorger gaat.

Lees verder.. Verberg
Het terras van Terras Top 100 2017-winnaar Brasserie Staverden in Staverden.
Fysiek fooi geven gebeurt steeds minder, digitaal ook (nog) geen vetpot Bron: NOS.NL

Na een drankje in het café je kleingeld neerleggen of een potje geld in huis bewaren voor als er een pizza bezorgd wordt. Met steeds minder contant geld in omloop verandert ook de manier van fooi geven. Digitaal is in opkomst, zoals met verzoekjes in bestelapps. Toch blijft het een druppel op een gloeiende plaat, zegt FNV Horeca: de fooien nemen al jaren af.

Klanten van Thuisbezorgd kunnen sinds mei kiezen voor een online fooi van 5, 10 of 15 procent van de orderwaarde. Een op de tien klanten doet dat momenteel, zegt het bedrijf. Zij gaan meestal voor de gulden middenweg; 10 procent fooi geven is het populairst.

Klanten van bezorgdienst Deliveroo kunnen al vier jaar digitaal fooi geven. Ongeveer een op de vijf bestellers doet dat. Volgens de bezorgdiensten is het vooral een toevoeging voor de cashfooien; die zullen volgens hen niet zomaar verdwijnen.

 

‘Minder cash voorhanden’

 

“Ik verwacht dat de meeste mensen op dit moment nog steeds een cashfooi geven”, zegt Joris Wilton van Thuisbezorgd. “Dit is wat zij al jaren gewend zijn om te doen. We denken wel dat dit geleidelijk zal worden vervangen door online fooien. Contant geld is steeds minder voorhanden en corona heeft dit proces verder versneld.”

Het bedrijf speelt naar eigen zeggen in op de digitalisering die al plaatsvond bij het afrekenen in restaurants, waar het bedrag naar boven kan worden afgerond om vervolgens met een betaalpas af te rekenen. Maar door de digitalisering vergeten klanten zo’n fooi nu vaak.

Dat heeft als gevolg dat de fooien al jaren afnemen, zegt Edwin Vlek, sectorbestuurder bij FNV Horeca. “Een fooi van 10 of 20 procent van klanten is voor bezorgers best aardig. Maar zet je dit af tegen de klassieke horeca, dan is het echt laag. Daar moet je uitgaan van het feit dat de helft van mensen fooi geeft, in goede tijden.”

 

Niet bewust

 

De tijd van de vele fooien is dan ook definitief voorbij, denkt Vlek. “Er zijn nu digitale platforms en kassaopties om fooiverzoeken te doen in de horeca, maar dat staat in de kinderschoenen. Het is ook niet echt gastvrij om als ober te vragen: ‘wat kan ik ervan maken?’. Gasten zijn bereid om fooi te geven, maar door digitaal betalen staan ze er minder bij stil. Er zijn minder triggers om het te doen dan bij een cash uitwisseling.”

“Bij het gebrek aan contant geld moeten er andere manieren gevonden worden om fooi te geven”, ziet ook etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. Zij geeft bedrijven en consumenten advies hoe zij met dit soort situaties om kunnen gaan. “Hoewel het hier niet verplicht is, zoals in Amerika, vinden mensen het in branches als de horeca wel normaal. Het zit dus ook in onze cultuur.”

Zakelijk flirten

 

Als het aankomt op tip-etiquette blijft de basis hetzelfde als bij cashfooi, zegt Van Leggelo. “Je geeft het als je er een goed gevoel bij hebt en de service je bevalt. Die service hoeft niet letterlijk te zijn; het kan ook de online service zijn van een website die duidelijk is en soepel verloopt. Thuisbezorging en horeca spelen daar handig op in met opties als foodtrackers en bestelgeschiedenis.”

Het zijn allemaal manieren om zakelijk te flirten, zegt de deskundige. “Met een app kan dat ook, juist zelfs. Er is niks raar aan om online fooi te geven. Mensen moeten zich ervan bewust worden dat het kan. Naar verloop van tijd zullen er meer tools komen. Het is immers zonde om die fooi te vergeten door het pinnen.”

Vlek van FNV Horeca benadrukt wel dat de fooi een extraatje is. “Het is niet zoals in Amerika, waar bedienend personeel er echt afhankelijk van is. In Nederland hebben wij een systeem van een vast loon en fooi als extraatje. Je wilt de gast niet verantwoordelijk maken voor je geringe loon; het is en blijft hier een meevallertje.”

Lees verder.. Verberg
Fooi Geven
Fooi geven? 'Het is ongemakkelijk en gebeurt steeds minder'

Een fooi geven na een avondje doorzakken? Serveersters kunnen doorgaans wel op wat vettige muntjes rekenen, maar wat geef je een onzichtbaar kamermeisje of de krantenjongen zonder een cent op zak?

De kapper of de verwarmingsmonteur? Nee, zegt Maarten van Garderen, consumenteneconoom bij ING’s Economisch Bureau, die hoef je in Nederland niet per se een fooi te geven.

 

“In de Angelsaksische landen zoals de VS is een fooi geven onderdeel van de betaling. Als je daar wegloopt van tafel zonder een fooi achter te laten, heb je ruzie. In Nederland hebben we afgesproken dat de fooi in het minimumloon verwerkt zit en is een extra fooi gewoon mooi meegenomen. Het hoeft echt niet. We hebben hier prima cao’s en het is niet nodig om mensen met een betaalde baan wat toe te stoppen. Dat is in andere landen anders.”

Klopt, zegt de Canadese Sally Koldenhof die in Eindhoven werkt. “Je geeft zo’n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi.”

In China en Indonesië is een fooi juist helemaal niet gebruikelijk, vertellen expats Wynne Zhou en Crystal Paruntu. Paruntu: “De meeste restaurants hebben het al verrekend in de rekening en sommige plekken hanteren een strikt geenfooibeleid. Fooi geven wordt niet aangemoedigd in Indonesië.”

Minder fooi door pinnen en vooraf betaalde arrangementen

In Nederland krijgen we signalen dat de fooien minder worden, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. “Volgens medewerkers komt dit door de digitalisering van het betalingsverkeer, zoals pinnen. Ook komt het steeds vaker voor dat er arrangementen worden geboekt die vooraf worden afgerekend.”

“De betaling vindt niet meer plaats na afloop van het diner en het betaalmoment tussen de gast en medewerker is er niet meer, waardoor er minder rechtstreeks fooi wordt gegeven aan de medewerkers.”

Dat digitale betalen, zegt de ING-econoom, leidt ertoe dat je vergeet een fooi erbij te rekenen. “Daarnaast vereist het ook een ander soort actie dan alleen wat muntjes achterlaten of ‘hou het wisselgeld maar’ zeggen. Je moet moeite doen om snel uit te rekenen wat je wil geven en dan zeggen wat iemand ervan mag maken. Dat kan een awkward moment zijn.”

Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd Het laatste onderzoek rondom fooien in de horeca werd in 2015 uitgevoerd door Misset Horeca. Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.

Er bestaan geen wettelijke bepalingen omtrent fooien, zegt FNV Horeca, behalve de bepaling dat fooien die door het personeel worden ontvangen ook aan de medewerkers toebehoren. De werkgever mag dus nooit fooi inhouden.

Het geven van fooien begint een beetje tot het verleden te behoren, vermoedt Van Garderen. “De krantenjongen die vroeger iedere dag vóór 7.00 uur mijn krantje bracht, gaf ik altijd een goede fooi: zeker zo’n 5 tot 10 euro. Nu lees ik mijn kranten digitaal. Zelfs als hij voor de deur zou staan, zou ik waarschijnlijk geen cash in huis hebben om hem wat te geven.”

Fooien worden in de horeca minder uitgedeeld, maar in veel beroepsgroepen mag een extraatje niet eens worden uitgedeeld. Zoals bijvoorbeeld in de zorg.

‘Vrijgevige cliënten moeten we afremmen’

Geld nemen wij niet aan, vertelt Janneke van Koperen die in de thuiszorg werkt. “We krijgen weleens kleine bedragen en dat doen we in een gezamenlijke pot voor uitjes. Dat is niet voor onszelf. Vrijgevige cliënten moeten we afremmen. Laatst zei een cliënt: maar aan wie moet ik dan m’n geld geven? Ik heb geen familie, geen kinderen, ik kan het niet meer uitgeven en geniet van jullie verhalen als jullie terugkomen van een uitje.”

Een groep die wel beduidend meer fooi krijgt, zijn taxichauffeurs: We gaven ruim 10 procent fooi aan taxichauffeurs in de afgelopen twee jaar. Gemiddeld 5,86 euro voor een ritje naar het vliegveld, blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport.

Dat is echt een vakantiedienst waar we dan wel extra voor willen betalen, denkt Van Garderen en bovendien een dienst waar wel cash betaald móet worden.

“Dat maakt het makkelijker een fooi te geven. Ik kan me voorstellen dat de horeca binnenkort iets gaat bedenken op die afnemende fooien. Een digitale fooienpot waarbij je zelf het bedrag kunt bepalen en ergens apart contactloos kunt afrekenen.”

Lees verder.. Verberg
Scroll to top